Udruženje stanara doma ima ogromnu podršku i pomoć u radu od Ustanove Dom za odrasla invalidna lica.
Naš bilten "Pogledi"

Početna strana
O nama
Dešavanja
Predstoji...
Hronologija dogadjaja
Foto album
Video album
Drugi o nama
Korisni linkovi
Kontakt
Naš bilten

Facebook


Programske aktivnosti Udruženja od početka 2006. god. finansira MINRZS (Sektor za osobe sa invaliditetom)

 

Tekstovi iz drugih brojeva >>>

Iz biltena broj 4...

RAZGOVOR SA ...

Kad smo razmišljali koja je najkompetentnija ličnost za intervju povodom tri godine postojanja doma . Kocka je pala na socijalnog radnika Utjehu Šćekić.

Pogledi: S obzirom da ranije niste radili sa invalidima, da li je to jedan novi izazov za Vas i koliko je to pozitivno ili negativno uticalo na Vas u odnosu na druge sa iskustvom koji to rade rutinski?
Utjeha: U toku svog dugogodišnjeg rada u poslovima socijalnog radnika, moram reći da nisam imala iskustva u radu sa invalidnim licima u ovom smislu. To je bilo iskustva sa invalidima rada, i ovo je za mene, u svakom slučaju, pozitivno iskustvo. Koliko ja znam, a u domu sam od prvog dana, samo se nekolicina radnika, u svom prethodnom radu, susretala sa invalidima, dok su se radnici koji su radili u domovima za stara lica, samo sporadično susretali sa invalidnim osobama. U svakom slučaju, prihvatila sam ovaj posao kao svojevrstan izazov i, do sada, se nisam pokajala.

Pogledi: Posle euforičnog početka i jednogodišnjeg hlađenja da li ste imali predstavu, kako će Dom izgledati za tri četiri godine?
Utjeha: Nisam, ali nisam nezadovoljna pređenim putem.

Pogledi: Evo uskoro će tri godine doma. Koliko su se Vaše strpnje i nadanja ispunile?
Utjeha: Lično spadam u ljude koji smatraju da svaki posao može i bolje urađen, da nikada nije toliko dobro da ne bi bilo i bolje.S obzirom na okolnosti u kojima živimo, mogu reći da smo postigli dosta, sa puno zajedničkog truda – kako osoblja doma tako i naših stanara.

Pogledi: Da li mislite da trijažni tretman nije adekvatan da bi se stanar adaptirao u domu, s obzirom da dokumentacija nije uvek tačna. Kakva su Vaša iskustva i predlozi u vezi prijema?
Utjeha: Trijažni pregled ne može biti dovoljan pokazatelj da li će se neka osoba prilagoditi uslovima života i rada u domu, ali je neophodan radi upoznavanja potencijalnih korisnika sa uslovima života u domu, kao i radi uvida stručnog tima u mogućnosti, kako fizičke tako i intelektualne, koje ima osoba koja je podnela zahtev za prijem u dom. Veoma često, dokumentacija koju nam dostavlja uputni centar, ne odgovara stanju koje zahtevamo na trijaži. Uz to veliki pritisak na nas vrši porodica, udruženja, pa nekad i Ministarstvo za socijalna pitanja. Mi razumemo njihova htenja i potrebe ali i oni moraju razumeti nas. Sa jedne strane od doma se traži da budemo ugledna ustanova koja će telesno invalidnim licima, osim smeštaja i nege, pržiti edukativno radne angažmane, a sa druge srane-forsira se prijem ljudi koji to, ni u kom slučaju, ne mogu pratiti.

Pogledi: Kakav je odnos ili saradnja Saveza i udruženja invalidskih organizacija sa ovom Ustanovom i njihovim članovima. Da li bi ta saradnja trebala da bude veća i kakve su Vaše ideje?
Utjeha: Od samog osnivanja doma imamo dobar odnos sa svim invalidskim udrženja tj. savezima, jer oni su i glavni inicijatori za otvaranje ove ustanove. Čak i ako u nekom momentu bude nekih nesporazuma, dobrom međusobnom komunikacijom i valjanim argumentima dolazimo do zajedničkog zaključka jer nam je interes isti-osobi telesne invalidnosti pružiti pravu, i tada moguće ostvarljivu,pomoć.

Pogledi: Činjenica je da su inostrane humanitarne organizacije dosta prisutne u Domu. Kakva je saradnja sa njima,Da li one traže neke uslove ili ustupke?
Utjeha: Strane humanitarne organizacije pružaju veliku pomoć našoj Utanovi i da nije njih, standard života i nege koju pružamo našim stanarima sigurno bi bio daleko ispod sadašnjeg. Oni ne taže nikakve posebne uslove, samo garancije da će pomoć koju daju biti iskorišćena na adekvatan način Zato se i radi monitoring-praćenje, šta se i kako koristi, što je, u svakom slučaju, opravdano.

Pogledi: Sigurna sam da je u Vašem dosadašnjem radu bilo mnogo događaja koji će te dugo pamtiti.Da li bi ste neki od njih podelili sa nama?
Utjeha: Spadam u osobe koje se trude da sve ružne događaje, a bilo je takvih,potisnem u svom sećanju, mada nisam u stanju da ih zaboravim. Pamtiću dugo prvo zabavno veče u restoranu ''Park'' na Kalemegdanu u organizaciji Republičkog saveza za cerebralnu i dečiju paralizu. Išli su i naši stanari, članovi ovog uduženja. Tu količinu pozitivne energije, životne radosti i optimizma nisam imala prilike da vidim ranije.

Pogledi: Istina je da ste Vi kako bi se reklo izmđu dve vatre stanara i radnika.. Treba svima udovoljiti. Da li uspevate i kako?
Utjeha: Pa ne verujem da to baš uvek uspevam. Smatram da su i jedni i drugi odrasle osobe, sa svojim ličnim integritetom i da moraju naučiti da komuniciraju međusobno. Bilo koja profesija u domu nije lišena komunikacije sa stanarima.Psiholog i socijalni radnik su tu da ''ulete'' u konfliktne situacije. Naš uspeh zavisi samo od spremnosti i jednih i drugih da prihvate savet i da ''čuju'' onog drugog.

Pogledi: primetila sam da je između Vas i nas stanara prijateljski-prisan odnos, ali da Vi pritom ne gubite profesionalni odnos?
Utjeha: Uvek se trudim da svima priđem, pre svega, ljudski, ni jednog momenta ne gubeći iz vida da je ljudima koji žive ovde u domu teže nego nama koji ovde radimo i mimo ovog doma imamo i neki svoj život.Sa nekim stanarima imam slična iteresovanja i poglede na život, što neminovno dovodi do posebne vrste prijateljstva, ali to ni u kom slučaju ne znači da sam spremna da tolerišem nešto što nije u interesu profesije kojom se bavim.

Pogledi: Za kraj našeg druženja da li bi imali neku poruku za sve stanare našeg doma?
Utjeha: Imam. Pomozite vi nama, da bismo pomogli mi vama. Biće nam bolje ako jedni drugima budemo oslonac, podrška i ako se razumemo.

Razgovor vodila:
Zorica Filipović

 

 
   

Likovna kolonija

 

Kreativna radionica "Vredne ruke"

10 %

Web-prezentacija Draženka Mitrovića

PRIJATELJI UDRUŽENJA
- DONATORI -

QUADRA GRAPHIC

NBS

JASMIL doo ARILJE
JASMIL doo ARILJE

Pepsi

Knjaz Miloš

Coca-Cola

Tehnomarket

 

 

Webmaster:
Ljubica Muzički
Design:
Željko Mićić
zeljkobg@gmail.com

Home   O nama   Dešavanja   Predstoji   Foto album
Drugi o nama   Korisni linkovi   Kontakt   Naš bilten"Pogledi"

 
Zahvaljujemo Ministarstvu rada i socijalne politike (Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom) koje nam je omogućilo izradu web prezentacije.