Udruženje stanara doma ima ogromnu podršku i pomoć u radu od Ustanove Dom za odrasla invalidna lica.
Naš bilten "Pogledi"

Početna strana
O nama
Dešavanja
Predstoji...
Hronologija dogadjaja
Foto album
Video album
Drugi o nama
Korisni linkovi
Kontakt
Naš bilten

Facebook


Programske aktivnosti Udruženja od početka 2006. god. finansira MINRZS (Sektor za osobe sa invaliditetom)

 

Tekstovi iz drugih brojeva >>>

Iz biltena broj 12...

Razgovor sa…

Darko Đokić, rođen je 23. 06. 1976. godine u Lazarevcu. Ljubazno se odazvao našem pozivu da sa svima nama podeli svoja životna iskustva.
Darko je momak vedrog i razdraganog duha, uvek spreman za druženje i nove izazove.
Budite sa nama i uverite se i sami.

Pogledi: Dugo godina si proveo u Zavodu za rehabilitaciju «Dr Miroslav Zotović» u Sokobanjskoj . Tu si završio i osnovnu školu. Možeš li nam reći nešto više o periodu provedenom u toj ustanovi?
Darko: Da, u Sokobanjskoj sam, tako reći, od samog rođenja. Ovo je jedina ustanova koja se bavi pitanjima i potrebama lica obolelih od cerebralne paralize, naravno ima tu i drugih obolenja. Ono što bih posebno izdvojio je to, da su pod jednim krovom obuhvaćene osnovne potrebe osoba sa invaliditetom - škola, fizikalna terapija i kompletna medicinska usluga. Kao šlag na tortu je ipak i to, što je ova ustanova u centu grada, tako da smo bili u toku svih većih sportskih i kulturnih manifestacija našeg grada. Imali smo veliku prednost što nam je sve ovo bilo tako blizu, tako da su nam lakše izlazili u susret da posetimo sve te događaje. Jednom rečju, mogu reći da je period proveden u Sokobanjskoj najlepši deo mog detinjstva.

Pogledi: Životne situacije su u svakom slučaju nepredvidive i od njih se ne može pobeći. Kao mali, imao si jedan od najvećih gubitaka a to je majka. Da li je otac koji je preuzeo svu brigu o tebi mogao da nadoknadi taj gubitak?
Darko: Ovo je baš dobro pitanje. Kao devetogodišnji dečak ostao sam bez majke. Desilo se što se desilo. I pored toga što tata radi, našao je vremena i načina da se maksimalno posveti meni i sestri. Posebnu zahvalnost dugujem tatinoj firmi, koja je i tada kao i sada, uvek tu kada nam nešto zatreba. Kompletna familija je uz nas. Više sam privržen tatinoj rodbini, jer uglavnom bude sve kako ja hoću. To ponekad mnogo znači. Sa druge strane, mnogo sam zahvalan maminoj familiji što je ponekad bila malo strožija, i naučila me da u životu neće i ne može biti sve kako ja hoću. Svi se trude, majčina ljubav je ipak ne zamenljiva.

Pogledi: Pre našeg Doma bio si u još jednom domu. Kažu da su svi domovi isti. Ti iz prve ruke možeš da nam kažeš da li to tačno, s obzirom da si imao iskustva da promeniš dva doma?
Darko: Po završetku osnovne škole, bio sam prinuđen da odem u Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Petrovac na Mlavi, u selu Stamnici. Ova sredina je jako loše prilagođena za invalide u svim pogledima. Zatvorenog je tipa, i imate utisak da ste na izdržavanju neke zatvorske kazne. Znao sam da kući ne mogu biti. Upornim pisanjem pisama, kako socijalnoj službi iz koje dolazim, tako i direktoru Sokobanjske, dobio sam premeštaj. Tačnije, privremeno sam vraćen u već pomenutu Sokobanjsku. A zatim u ovaj Dom, koji se na moju sreću u međuvremenu otvorio. Svaki dom je priča za sebe i razlike su velike. Ne treba zaboraviti da je ovaj Dom namenski rađen za odrasla invalidna lica. Hvala Bogu što je period od dve i po godine provedene u prethodnom domu iza mene, i što sam uspeo da izađem iz jako teške ustanove.

Pogledi: Na osnovu tvojih iskustava u drugim domovima reci nam koje su prednosti ovog Doma, i šta bi trebalo promeniti na bolje?
Darko: Za razliku od prethodnih domova, u kojima sam bio, naš Dom je u velikoj prednosti, prvenstveno što je u glavnom gradu, i samim time postoji mogućnost da se detaljnije raspitamo za svoja prava. Što se tiče nas stanara, u toku celog dana smo zbrinuti medicinskim i drugim uslugama što je za nas vrlo bitno. Već sam napomenuo da je sve ovo namenski prilagođeno nama invalidima. Ono što bi moglo biti bolje, to je da se podrže ideje ljudi koji žele da nam pomognu u našoj kreativnosti, u vidu nekih kreativnih radionica, kako bi se osećali mnogo vrednijim članovima ovog društva.

Pogledi: Primetila sam da voliš popravke i rad oko elektronike. Da li je to: ljubav, hobi ili nešto drugo?
Darko: Baš dobro zapažaš. Istina je, elektronika jeste moj hobi, međutim to je i moja neostvarena želja. Nisam imao mogućnosti da se dalje školujem. Dosta sitnih stvari oko eletronike, naučio sam od profesora tenhičkog obrazovanja. Sitne kvarove popravljam svojim prijateljima, jer volim da pomažem ljudima u okviru svojih mogućnosti.

Pogledi: Nadam se da mi nećeš zameriti na maloj radoznalosti. Često se pitam, kako uspevaš da si uvek raspoložen i oran za druženje. U čemu je tajna tog tvog uspeha?
Darko: Tu nema nikakve tajne. Možda je to moj prirodan dar. Mnoge stvari ne primam k srcu i nastojim po sistemu lakoćemo. Nema tog problema koji sa sobom ne nosi i svoje rešenje. Smeh i druženje me čine srećnim i zadovoljnim i ponosan sam zbog toga.

Pogledi: Sigurna sam da nema čoveka na zemaljskoj kugli koji nema neku svoju neostvarenu želju. Postoji li kod tebe neka želja koja ti je prioritet i koju bi voleo da ti se u dogledno vreme realizuje?
Darko: Što se tiče želja ima ih mnogo, to je i normalno. Teško je uskladiti želje i realnost a da pritome nema velikih razočarenja.

Pogledi: Za kraj ovog našeg druženja, imaš li neku poruku za sve naše čitaoce?
Darko: Moja poruka za sve nas je: život je jedno veliko iskušenje za kompletan ljudski rod. Budimo: hrabri, vedri, radoznali i ne predajmo se sudbini.

Razgovor vodila:
Zorica Filipović

 
   

Likovna kolonija

 

Kreativna radionica "Vredne ruke"

10 %

Web-prezentacija Draženka Mitrovića

PRIJATELJI UDRUŽENJA
- DONATORI -

QUADRA GRAPHIC

NBS

JASMIL doo ARILJE
JASMIL doo ARILJE

Pepsi

Knjaz Miloš

Coca-Cola

Tehnomarket

 

 

Webmaster:
Ljubica Muzički
Design:
Željko Mićić
zeljkobg@gmail.com

Home   O nama   Dešavanja   Predstoji   Foto album
Drugi o nama   Korisni linkovi   Kontakt   Naš bilten"Pogledi"

 
Zahvaljujemo Ministarstvu rada i socijalne politike (Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom) koje nam je omogućilo izradu web prezentacije.