Udruženje stanara doma ima ogromnu podršku i pomoć u radu od Ustanove Dom za odrasla invalidna lica.
Dešavanja (arhiva)

Početna strana
O nama
Dešavanja
Predstoji...
Hronologija dogadjaja
Foto album
Video album
Drugi o nama
Korisni linkovi
Kontakt
Naš bilten

Facebook


Programske aktivnosti Udruženja od početka 2006. god. finansira MINRZS (Sektor za osobe sa invaliditetom)

 

IZVEŠTAJ SA SVEČANOG PROGLAŠENJA
NAJBOLJEG SPORTISTE SA INVALIDITETOM GRADA BEOGRADA


Poštovanji prijatelji,

Veliko nam je zadovoljstvo da vas obavestimo o održanoj svečanosti povodom proglašenja najboljeg sportiste sa invaliditetom grada Beograda za 2006. godinu. Ova svečanost je po tradiciji održana u sklopu obeležavanja Međunarodnog dana lica sa invaliditetom u organizaciji Saveza za sport i rekreaciju invalida Beograda, uz finansijsku podršku Skupštine grada - Sekretarijata za socijalnu i dečju zaštitu i Sekretarijata za sport i omladinu. Svečanost je održana 06. decembra u restoranu " Jezero " na Adi Ciganliji uz prisustvo zvanica iz Skupštine grada, invalidskih udruženja grada Beograda i velikog broja sportista sa invaliditetom.
Nakon pozdravne reči predsednika Saveza, g - dina Budimira Malešića, skupu se obratio, ispred Skupštine grada, g - din Đorđe Stefanović, pomoćnik sekretara za socijalnu i dečju zaštitu grada Beograda. Gospodin Stefanović je izrazio veliko zadovoljstvo prisustvom među najuspešnijim beogradskim sportistima sa invaliditetom, preneo pozdrave gradskog sekretara za socijalnu i dečju zaštitu i istakao da je Skupština grada jasno prepoznala izuzetnu vrednost sportskih aktivnosti u rehabilitaciji lica sa invaliditetom i da će i dalje finansijski pomagati njihovu organizaciju.
Nakon prezentacije novog " web sajta " ( www.ssrib.org.yu ), Savez je iskoristio priliku i da se javno zahvali svim institucijama i pojedincima zaslužnim za razvoj sporta lica sa invaliditetom grada Beograda. Zahvalnice su, između ostalih, uručene: Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu i Sekretarijatu za sport i omladinu grada Beograda, Sportskom savezu Beograda, Domu za odrasla invalidna lica u Zemunu i Plivalištu Banjica.
Proglašenje najboljih sportista sa invaliditetom grada Beograda počelo je proglašenjem najuspešnijih po sportskim disciplinama. Za najboljeg stonotenisera sa invaliditetom proglašen je državni reprezentativac Budimir Malešić, osvajač bronzane medalje na ovogodišnjem Svetskom kupu. Najbolji plivač u 2006. godini je zvanični državni prvak Srbije i učesnik ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u plivanju za lica sa invaliditetom, Željko Savić. Osvajanjem bronzane medalje na Otvorenom prvenstvu Slovačke i 9. mesta na Svetskom prvenstvu u streljaštvu, Siniša Vidić je potvrdio da je najbolji strelac sa invaliditetom grada Beograda. Za najboljeg kuglaša proglašen je državni prvak Milorad Radmanović, dok je među ribolovcima svoj primat dokazao izvrsni Nenad Kostadinović.
Posebna nagrada za visoko dostignuće na međunarodnim takmičenjima uručena je i Jovici Brkiću, osvajaču bronzane medalje na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u atletici za lica sa invaliditetom.
Plasmanom na drugo mesto u igri parova u stonom tenisu za lica sa invaliditetom na Svetskom kupu u Italiji, Zorica Popović je zasluženo proglašena za najbolju sportistkinju sa invaliditetom grada Beograda. Ovu nagradu je zasluženo, sa Zoricom, podelila svestrana Danijela Jovanović, zvanični državni prvak u plivanju i atletici lica sa invaliditetom.
Za najboljeg sportistu sa invaliditetom grada Beograda u 2006. godini proglašen je Draženko Mitrović, osvajač srebrne medalje u bacanju diska na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u atletici za lica sa invaliditetom.
Specijalna nagrada za perspektivnog mladog sportistu dodeljena je trinaestogodišnjem stonoteniseru Filipu Jovanoviću.
Ovom svečanošću Savez za sport i rekreaciju invalida Beograda je krunisao ovu, više nego uspešnu, godinu sa željom da se u narednoj godini stvori još više preduslova za aktivno uključivanje lica sa invaliditetom grada Beograda u sportsko - rekreativne aktivnosti.

S poštovanjem !

Generalni sekretar Saveza za sport i rekreaciju invalida Beograda:
Aleksandar Vujčić

Poseta manastiru Lelić kod Valjeva

Sada se već slobodno može reći da je postala tradicija, jednodnevnih izleta u organizaciji Udruženja stanara doma i Ustanove.
U četvrtak 19. oktobra 2006., olbišli smo manastira Lelić u okolini Valjeva. O manastiru Lelić ispričala nam je gospođa Manda Ičin ( majka vojnika Marka koji sliži civilni vojni rok u našem Domu. ), koja je bila inicijator i domaćin ovog svetog i duhovnog pohoda.
Na imanju Velimirovića u selu Lelić kod Valjeva Vladika Nikolaj sagradio je crkvu. Zidanje svetog hrama početo je 1927. godine a završeno je dve godine kasnije. Zidan je u moravskom stilu, sa centralnim kubetom, koji drže slobodni stupci. Ceo severni zid zauzima kompozicija Strašni sud. Treba istaći da je zidno slikarstvo lelićke crkve zanatski vešto izvedeno.
Na Preobraženje 1929. godine crkvu je osvetio episkop Nikolaj Velimirović, crkvaje je 11. maja 1996. godine pretvorena u manastir, gde se nalaze mošti sv. Nikolaja tu je i muzej a 800 metara od manastira nalazi se i porodična kuća sv. Nikolaja Velimirovića.
Sve ovo su obišli, šesnaest stanara , dvanest radnika, dva vojnika, dve gošće i troje dece naših radnika. Raspoloženje je bilo vrlo opušteno i produhovljeno prirodnom tišinom i crvrkutom ptica tokom boravka u manstiru,
Posebno me raduje da nas je vreme maksimalno posluzilo kao i činjenica da smo troje naših članova ohrabrili i prvi put su krenuli na izlete ovakve vrste.
Za ručak su se pobrinuli domaćini. Ručali smo u konaku u ambijentu kao na slavi Hvala Vam
U Beograd smo se vratili oko 19 časova, puni lepih utisaka i ispunjeni posebnim mirom jer smo osetili deo duhovnosti i lepote koje valjevski kraj zaista, poseduje.

slike sa događaja

Organizator
Zorica Filipović

Poseta-obilazak Rajkove pećine

Stanari Doma za osobe sa invaliditetom „Dragiša Vitošević“ zajedno sa članovima iz drugih invalidskih organizacija i pratiocima (radnici i prijatelji nase ustanove i Udruzenja, vojnici na civilnom služenju vojnog roka – ljubitelji prirode). u subotu 14. oktobra posetili smo Rajkovu pećinu u blizini Majdanpeka.Ukupan broj ove ekspedicje bio je 27 članova.
Ovaj poduhvat je organizovalo udruženje stanara doma i novoosnovani klub ljubitelja prirode pod nazivom „Sve je moguće“, a uz veliku pomoć, kako materijalnu tako i moralnu, direktora doma Velimira Kneževića. Veliku moralnu podršku su nam pružili i prijatelji saradnici, veliki poznavaoci speleologije(posebno g-din Aleksandar Gavrić), turistička organizacija iz Majdanpeka i udruženje „Frend“ takođe iz Majdanpeka.
S obzirom da je bio prisutan veliki broj osoba sa invaliditetom korisnika invalidskih kolica čije kretanje je otežano usled različitih faktora. Sam dolazak pred pećinu je savladan ali se tada pojavio veliki problem zbog nepristupačnosti ulaska u pećinu. Kod mene lično se pojavila velika doza straha zbog brojnih stepenika koje je trebalo preći, a jedini način je bio da se prenesu korisnici zajedno sa kolicima što je izuzetno teško, a i rizično za sve. Htela sam da odustanemo bez obzira na veliku želju koja je bila prisutna da uđemo. To su primetili prijatelji i svi prisutni, koji su se maksimalno angažovali() i strah-stepenice je prevazidjen! Sam ulazak u Rajkovu pećinu je učinio svoje...Koje stepenice? I ne samo stepenice,i sve druge moje nevolje,teskoće i problemi,sve je to ostalo ispred!Čak i moj invaliditet,i on je ostao ispred Rajkove pećine. Ja sam prvi put u svom zivotu(od kada sam osoba sa invaliditetom,)zaboravila na svoj invaliditet i bila samo Milada! Zaista ,,Sve je moguće“.Bila sam samo Milada(bez invaliditeta) i uzivala u onim lepotama,u onom prirodnom bogatstvu od neprocenjive vrednosti koje samo čudo prirode moze da stvori. Ne,nemam reči kojima bih mogla opisati svoj dozivljaj... Svi smo prvi put bili u Rajkovoj pećini i svako je na svoj način bio fasciniran. Ovo je prva obavljena aktivost,iz niza brojnih planom rada kluba predvidjenih,koje će nadam se u narednom periodu biti realizovane. Želje velikog broja ljudi su da to budu aktivnosti iz reda: planinarenja, splavarenja, speleologije, jahanja, ronjenja, letenja i dr sportova, pa su na osnovu zelja i planirane aktivnosti. Sve je moguće!

slike sa događaja

Tekst pripremila:
Milada Lazić

Održano prvenstvo u Kraljevu

U periodu od 21.9 do 24.9 2006 godine u Kraljevu su održane XIV Republičke sportske igre, tj. održano je prvo državno prvenstvo za paraplegičare i kvadriplegičare Srbije.
Na prvenstvu je učestvovalo više od 200 osoba sa invaliditetom iz svih gradova Srbije.

Takmičenja su održana u:
šahu
pikadu
stonom tenisu
streljaštvu
atletici (disk, koplje kugla i vožnja kolica na 100 metara)

Udruženje stanara doma je imalo svoja tri pretstavnika, koji su se takmičili za svoje matično udruženje UPIK "Dunav" Beograd. Nikolić Branimir, Dimitrijević Željko i, naravno, neprikosnoveni u atletici Mitrović Draženko sa ovog prvenstva vratili su se bogatiji za osam odličija i to četiri zlatna i četiri bronzana.
Mitrović Draženko je u sve četiri atletske discipline osvojio zlatne medalje, a u stonom tenisu je ekipno osvojio treće mesto (bronzanu medalju).
Nikolić Branimir osvojio je bronzanu medalju u vožnji kolica na 100 metara, kao i bronzanu medalju ekipno u streljaštvu.
Dimitrijević Željko, iako je greškom prebačen da se takmiči u jačoj kategoriji, nego što mu to povreda dozvoljava, uspeo je da osvoji treće mesto (bronzanu medalju) u trci na 100 metara.
Organizacija je bila na visokom nivou, i treba da služi kao primer kako treba organizovati velika takmičenja.

slike sa događaja

Poseta manastiru Kaona

Po nekom sada uvedenom običaju, u organizaciji Udruženja stanara doma i Ustanove, da se, dok traje lepo vreme, jednom mesečno organizuje izlet stanara i radnika do znamenitih i lepih mesta. U subotu 16. septembra, išli smo do manastira Kaona.

Krenuli smo preko ravne i plodne Mačve, i kod sela Draginje skrenuli prema manastiru, smeštenom tačno na pola puta između šapca i Valjeva. Ceo manstirski kompleks blista od čistoće i sređenosti, vidi se da ga vodi jedna domaćinska ruka, sve je tu vrlo smisleno i sa puno ljubavi i pažjne urađeno, da prosto pleni svojom duhovnošću i lepotom.

Manastir je, po predanju podigla Ikonija, sestra Miloša Obilića, u XIV veku. Sadašnja manastirska crkva je posvećena Svetom Arhangelu Mihailu, tu nam je otac Pavle poželevši nam dobrodošlicu govorio o istorijatu manastira, očitao molitvu i poželeo svako dobro.

Od dve malene rečice koje opasuju manastir, napravljen je ribnjak u kome se gaji riba za potrebe manastira. Za centralnu proslavu dve hiljade godina od rođenja Isusa Hrista, na uzbrdici iznad ribanjaka napravljena je predivna „Vitlejemska pećina“. Tu je i Istočnik vode kaonske, izvor predivne pijaće vode sa stalnom temperaturom do 11 stepeni, kao i Krstionica rađena po uzoru na onu iz Tebe Tesalijske, u ranohrišćanskom stilu, sa krstolikim bazenom od belog mermera.

Sve smo to obišli, dvadesetak stanara, devet radnika, dva vojnika i troje „naše“ dece. Raspoloženje je bilo vrlo opušteno, smejali smo se i šalili kako u putu, tako i tokom boravka u manastiru, aposebno na pikniku na jednoj prelepoj zaravni pored manstira. Roštilj koji smo poneli nije bilo potrebno podgrevati, svež vazduh i priroda su učinili svoje. Čak smo, po domaćinskoj želji Igumana Arsenija, dobili i kagu. U beograd smo se vratili oko 18 časova, puni lepih utisaka i ispunjeni posebnim mirom jer smo osetili deo duhovnosti i lepote kojom naša zemlja, zaista, obiluje.

slike sa događaja

Organizator

Milada Lazić

Dražin uspon ka svetskom vrhu

Nakon prvog susreta, po preporuci dugogodišnjeg radnika Saveta – Zorke Gvoszdenović, sa Draženkom Mitrovićem i dogovora oko dalje saradnje, imao sam snažan osećaj da ovaj gorostasni momak ima izuzetan neiskorišćeni potencijal, koji će, ukoliko bude pravilno usmeren, doneti veliku korist najpre njemu, a onda i njegovim bližnjima, ustanovi u kojoj je zbrinut, organizacijama čiji je član i na kraju državi za koju se nadmeće. Dok sam napuštao njegovu sobu u Domu za odrasla invalidna lica u Zemunu, osećajući još dugo njegov snažan stisak šake, kroz glavu su mi navirale ideje o načinu rada, metodama, sredstvima rada, ... Moralo se krenuti od samog početka,... Nimalo nije bilo lako, ali samo svi imali ogromnu volju i krenuli napred. Vrlo brzo smo načinili i prve uspešne korake, napravljena je prva specijalizovana stolica za bacanje, otklonjene su greške u tehnici,... Došla su i prva međunarodna takmičenja, Draža je zablistao u Zagrebu, pa u Češkoj, Finskoj,... ina kraju kruna današnje karijere, veličanstven uspeh na Svetskom prvenstvu u Holandiji – osvajanje drugog mesta u bacanju diska – kategorija paraplegičari (F 54). Ogroman trud se najzad isplatio, Draža je konačno uspeo da ostvari svoje snove i valorizuje dvogodišnji rad u veoma skromnim uslovima. Veliku zaslugu za ovaj uspeh ima i Dom za odrasla invalidna lica, ustanova u kojoj Draženko godinama stanuje i koja mu pruža toplinu doma, zatim utrava Doma i Udruženje stanara doma koji neumorno zadovoljavaju sve Dražine potrebe i stanari doma – Dražini drugari koji su ga bezrezervno podržavali na njegovom putu ka ovom uspehu. Udruženje paraplegičara „Dunav“ je obezbeđivanjem vojnika koji su pomagali realizaciju treninga, kao i sportskih rekvizita, takođe u velikoj meri doprinela Dražinom „srebru“. Obezbeđivanjem stručne podrške u ovom „projektu“ neizbrisiv trag je ostavio i Savez za sport i rekreaciju invalida Beograda, kao i savezni selektor Vlastimir Golubović koji je bio uz Dražu kad mu je to bilo najpotrebnije i svojim prisustvom mu ulio više nego potrebno samopouzdanje. Na kraju zahvaljujući finansijskoj podršci Paraolimpijskog komiteta, „projekat – Dražin uspon ka svetskom vrhu“ krunisan je srebrnom medaljom u Asenu, koju će ovaj veliki borac, snažnog sportskog duha, uz malo više brige nadležnih institucija, gotovo sigurno pozlatiti već naredne godine na prvom većem međunarodnom takmičenju.

slike sa događaja

Autor teksta: profesor Aleksandar Vujičić, stručni radnik Saveza za sport i rekreaciju lica sa invaliditetom grada Beograda.

 

 
   

Likovna kolonija

 

Kreativna radionica "Vredne ruke"

10 %

Web-prezentacija Draženka Mitrovića

PRIJATELJI UDRUŽENJA
- DONATORI -

QUADRA GRAPHIC

NBS

JASMIL doo ARILJE
JASMIL doo ARILJE

Pepsi

Knjaz Miloš

Coca-Cola

Tehnomarket

 

 

Webmaster:
Ljubica Muzički
Design:
Željko Mićić
zeljkobg@gmail.com

Home   O nama   Dešavanja   Predstoji   Foto album
Drugi o nama   Korisni linkovi   Kontakt   Naš bilten"Pogledi"

 
Zahvaljujemo Ministarstvu rada i socijalne politike (Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom) koje nam je omogućilo izradu web prezentacije.